Вадим Лях: «У Слов'янську встановлено 9 мобільних укриттів, а місто вже готується до опалювального сезону»

Слов'янськ – одне з найбільших міст Донецької області, воно знаходиться на підконтрольній Україні території. «ОстроВ» поговорив з керівником Слов'янської військової адміністрації Вадимом Ляхом про нинішні обставини, плани на Славкурорт, стан транспорту та кількість постійного населення Слов'янська.

 

— Вадиме Михайловичу, яка ситуація з безпекою у Слов'янську сьогодні?

— Останні два місяці у нас прильотів не було. Тому, можна вважати, що ми зараз у тих умовах, коли можна лише фіксувати цей факт. А стверджувати, що в нас безпечно, не можна, бо подібний період затишшя вже був. Наприкінці минулого року, восени, у нас було спокійно, але потім обстріли повернулися. Загадувати не хочеться, як і бути надто оптимістичним. За фактом, на щастя, два місяці прильотів немає.

— Як справи з комунальними послугами? Чи є все, чи всього вистачає Слов'янську сьогодні?

— Все гаразд, все працює. Вода, світло, газ – є, готуємось до наступного опалювального сезону.

— Трохи більше року тому ми з вами розмовляли, і я запитав про кількість людей, які мешкають у Слов'янську. Тоді, у червні 2022 року, це було 24 тисячі людей. Скільки сьогодні?

— Сьогодні у місті мешкає приблизно 50 тисяч людей. Це половина колишнього населення, і є люди, які повернулися.

— Я читав у вас у Facebook, що нещодавно ви відвідали Славкурорт, де перевіряли свердловини. Ви відзначили, що вони зараз у жалюгідному стані. А чи є сьогодні розуміння, як їх привести до робочого стану? Можливо, навіть є розроблений план?

— Тут треба усвідомити таке: згідно з судовим позовом, який був задоволений на нашу користь, нам перейшли землі курорту, а також озера, що знаходяться у його межах. Вони є джерелами цілющих грязей. Свого часу вся область знала про користь цих свердловин та цієї системи. Скажімо так: землю нам передали, озера – теж, а от свердловини – не передали. Відповідно, розуміння, як це працює – є. Необхідні витрати – невеликі. Тому, чекаємо, коли вирішиться це питання, і ці дві свердловини, які можуть подавати розсіл у ці озера та піднімати рівень солі, буде передано нам.

— У вас є амбіції зробити Славкурорт культовим місцем для мешканців та гостей міста?

— Є дві речі. Це історія не сьогодення, а останніх 5-6 років. План розвитку Славкурорту є. Але ми розуміємо, перше: сама назва говорить про те, що це курорт державного значення. Це однозначно не комунальне підприємство, тому є мапа дій, як відповідати цьому статусу. Друге: яким шляхом піти? Є кілька варіантів, але це питання майбутнього. Нинішнє завдання, яке треба вирішувати під час воєнних дій – це збереження парку та озер: вони є основою того курорту, що потім виникне. Цим війна не заважає займатися, навпаки цим треба займатися. А ось питання подальших інвестицій та розвитку варто обговорювати вже у майбутньому. Оскільки це був курорт державного значення, відповідно і наше місто, Слов'янськ, курорт – державного значення. З цього виходитимемо і діятимемо далі.

— Кілька тижнів тому я бачив, що у Краматорську ведеться робота з облаштування мобільних бетонних укриттів, які можуть прийняти до 20 осіб. Чи є подібні споруди у Слов'янську?

— Ще місяці 3-4 тому ми встановили 9 таких укриттів. На початку року ми почали проводити цю роботу, розмістили їх у найлюдніших місцях: залізничний вокзал, ринок, центр міста, зупинки, де йдуть ключові розв'язки – там вони встановлені.

— А наскільки вам вдається підтримувати стан комунального транспорту у Слов'янську за умов воєнного часу? Чи йдеться про модернізацію транспортних одиниць чи навіть про придбання нових?

— Оновлювати не доводиться, бо маємо резерв. Свого часу ми вивезли кілька одиниць тролейбусів на зберігання до Дніпра, коли місто було під обстрілом. Зараз поступово повертаємо цей транспорт, можливо, наступного місяця додамо ще два тролейбуси. Поки що нам всього вистачає, щоб щонайменше забезпечити ті напрямки, які у нас були.

Ба більше, ми плануємо запуск транспорту за вкороченим графіком та запуск маршруту до селища Билбасівка. Я думаю, що наступного місяця туди вирушить тролейбус на кілька рейсів. Ще один напрямок – селище Мирне, це вже околиця міста. 

— Незважаючи на те, що в місті сьогодні мешкає приблизно 50 тисяч людей, продовжує курсувати евакуаційний потяг. Він користується популярністю?

— Евакуація не зупиняється, вона постійно йде. Ми бачимо, що є частина людей, які виїжджають, інші приїжджають. За тією інформацією, що мені дають, кількість людей, які користуються цією послугою, зовсім невелика: від 5 до 10 осіб на день.

Слов'янськ продовжує уособлювати собою мирний український Донбас. Так було з липня 2014 року і так залишається сьогодні. А кожен із нас мріє, що так буде завжди.

Статті

Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Всі статті